10 misverstanden over luizen

Er zijn verschillende misverstanden over luizen.

Misverstand 1: Lange haren, onverzorgde haren en niet hygiënisch zijn zorgt ervoor dat je luizen krijgt.

Dit klopt niet, want iedereen heeft de kans om luizen te krijgen. Het maakt niet uit of dat je lange of korte haren hebt en of je dagelijks of eens per week je haren wast. Als jouw haren in contact komen met haren van iemand die besmet is met luizen, dan kun je deze ook krijgen.

Misverstand 2: Als je niet met shampoo wast, dan krijg je luizen.

Als je je haren met shampoo wast, dan verzorg je je haren goed. Maar dat wil niet zeggen dat je geen luizen kunt krijgen. Iedereen kan luizen krijgen. De normale shampoo die we dagelijks of een paar keer in de week gebruiken om onze haren te wassen, zorgt er niet voor dat luizen verwijderd worden.

Misverstand 3: Je kunt luizen en de eitjes gewoon wegkammen.

Luizen en luizeneitjes kun je niet wegkammen. De luizen zetten zich namelijk goed vast aan de haren en de eitjes kleven vast. Ook als je je haren met een luizenkam gaat kammen of je gebruikt een föhn dan kunnen ze daar prima tegen, ze laten daardoor niet los.

Misverstand 4: Witte neten kun je afknippen en dan zijn de luizen verdwenen.

Dit klopt niet, de witte neten zijn namelijk al leeg. Hier zitten geen luizen meer in en kunnen dus ook geen schade meer aanrichten.

Misverstand 5: Als je luizen hebt, hoef je alleen maar je eigen hoofdhuid te behandelen en niet van anderen.

Iedereen die in contact is gekomen met diegene die luizen heeft, moeten behandeld worden. Je kunt namelijk ook besmet zijn geraakt en het nog niet merken. Iedereen moet dus direct behandeld worden (anders heb je kans dat je het weer over kunt krijgen van de ander als die niet is behandeld en dan blijft de besmetting in tact dan bij de een en dan weer bij de ander).

Misverstand 6: Als kinderen luizen hebben, dan moet je het beddengoed, speelgoed en de vloerbedekking direct wassen.

Dit klopt niet, want de hoofdluizen zijn alleen actief in de haren van de kinderen en volwassenen. Zonder bloed kunnen de luizen maar een paar uur leven. Luizen houden van warmte, dus kleding wassen en beddengoed wassen heeft geen nut. Hoofdluizen zullen alleen je haren verlaten als ze andere haren hebben gevonden waar ze verder hun gang kunnen gaan.

Misverstand 7: Kinderen met luizen mogen alleen naar school wanneer de neten allemaal weg zijn.

Kinderen met luizen mogen gewoon naar school, maar het is wel belangrijk dat je aangeeft dat je kinderen luizen hebben. Er kan dan namelijk naar gehandeld worden. Je moet je eigen kind ook goed behandelen en dit ook nogmaals doen na een periode. Je kunt aangeven dat de bron op school aanwezig kan zijn en dan kan het bekend worden gemaakt dat er luizen zijn en zo kan iedereen zijn of haar kinderen controleren en waar nodig behandelen.

Misverstand 8: De huisarts moet altijd vaststellen dat er geen luizen meer aanwezig zijn voordat je weer naar buiten of naar school mag.

De artsen zullen dit niet doen. De arts kan ook niet zien of dat alle neten leeg zijn. Het is dus niet waar.

Misverstand 9: Een ouder kan van de directeur van de school eisen dat kinderen met luizen thuis moeten blijven.

Dit kan niet, de directeur heeft wel nauw contact met de GGD. Samen wordt er dan gekeken naar een oplossing, zodat het probleem met de luizen snel opgelost zal zijn.

Misverstand 10: Januari en september zijn de twee maanden waarin luizen actief zijn, de rest van de maanden zijn ze er niet.

Het hele jaar door kunnen de luizen actief zijn, dus dit is niet waar. Blijf daarom je eigen haar en dat van de kinderen controleren als je jeuk hebt of wanneer iemand in de buurt last heeft van hoofdluizen.