FAQ

Wat zijn hoofdluizen?

Hoofdluizen zijn insecten die op het hoofd, de wimpers en de wenkbrauwen van de mensen actief kunnen zijn. Ze voeden zich eens per twee of drie uur met bloed en zo kunnen ze in leven blijven. Ze leven dichtbij de menselijke hoofdhuid, omdat het daar lekker warm is.

Wie kunnen er hoofdluizen krijgen?

Eigenlijk kan iedereen hoofdluizen krijgen. Ze zijn namelijk wereldwijd aanwezig. In de Verenigde Staten vind je de hoofdluizen het meeste bij de kleuters die naar de kinderopvang gaan, maar ook bij basisschoolkinderen en ook worden dan de andere gezinsleden besmet door de kinderen die hoofdluis hebben. De exacte aantallen zijn niet bekend, maar per jaar zouden minimaal zes tot twaalf miljoen mensen in de Verenigde Staten met hoofdluis te maken krijgen. Het gaat dan om kinderen tussen de drie en de elf jaar. De besmetting van hoofdluizen is minder actief bij Afro Amerikanen. Hoofdluizen kunnen zich bewegen door te kruipen, ze kunnen niet springen en ook niet vliegen. Ze worden alleen verspreid door direct contact met de haren van een besmet persoon. Iedereen die met diegene in contact komt die hoofdluis heeft, heeft het risico om besmet te raken. Hoofdluizen verspreiden zich niet via kleding, maar alleen door haren die met elkaar in aanraking komen.

Hoe zien hoofdluizen er uit?

Je hebt bij de hoofdluizen drie vormen, eerst heb je de eitjes (neten) dan de larven en dan de volwassen luis. Neten zijn luizen eieren en die zijn gelegd door de vrouwelijke volwassen luis. Ze legt de eieren dicht bij de hoofdhuid, omdat ze hier lekker warm liggen. De neten zitten stevig vast aan de haren en zijn ovaalvormig en zijn ook erg klein. Je kunt ze ook niet altijd even goed zien. Ze zijn vaak geel of wit van kleur. Soms worden neten verward met roos. Het duurt ongeveer acht tot negen dagen voordat de eitjes uitkomen. Dan heb je de larven, dit is een onvolwassen luis en deze komt uit een neetje. Het lijkt veel op een volwassen luis, maar is wel kleiner. Een larf moet zich voeden met bloed en is na negen tot twaalf dagen zelf een volwassen luis. Een volwassen luis heeft de grootte van een sesamzaadje, heeft zes poten en is vaak bruin of grijs/wit van kleur. De volwassen luizen kunnen wel donkerder zijn bij mensen met donker haar dan bij mensen met licht haar. Volwassen luizen kunnen alleen overleven als ze zich voeden met bloed. Zo kan de volwassen hoofdluis dertig dagen op een hoofdhuid leven en zal dan binnen een of twee dagen sterven en valt dan van de huid af.

Waar komen hoofdluizen het meest voorkomend voor?

Je vindt hoofdluizen eigenlijk alleen maar op de hoofdhuid, met name rondom en achter de oren, maar ook in de buurt van de hals en aan de achterkant van je hoofd. Soms vind je ze ook op wimpers of op je wenkbrauwen (dit is niet ongewoon).

Wat zijn de tekenen en symptomen van hoofdluisbesmetting?

Als je besmet bent met hoofdluis, dan kun je dat vaak merken doordat er iets kietelt in je haren en het beweegt ook. Het kan vreselijk jeuken en dat wordt dan veroorzaakt door een allergische reactie van de beet van de hoofdluis (ze zuigen bloed uit je hoofdhuid). De hoofdluizen zijn vaak in het donker actief, waardoor je zodra je gaat liggen veel meer last kunt hebben van jeuk. Als het jeukt en je gaat krabben, dan kan dat zorgen voor irritaties en wondjes aan je hoofd.

Hoe heeft mijn kind hoofdluis gekregen?

Kinderen krijgen hoofdluis als ze in contact komen met iemand die besmet is met hoofdluizen. De haren zijn dan met elkaar in aanraking gekomen. Kinderen spelen op school, maar ook tijdens het sporten of op schoolkamp wordt dit probleem gesignaleerd. De kinderen kruipen over elkaar heen en rollen heel wat af samen. Hierdoor kunnen ze eenvoudig de luizen krijgen van andere kinderen en dus ook besmet raken.

Hoe wordt de besmetting van hoofdluizen vastgesteld?

Je kunt een hoofdluizen besmetting vaststellen door een larf of een volwassen luis op je hoofd te zien kruipen bij jezelf of bij anderen. Ze zijn erg klein, maar bewegen erg snel. Je kunt een kam gebruiken om te kijken of je last hebt van luizen. Er is een speciale kam die je daarvoor kunt gebruiken. Zorg dat je echt van bovenaf goed naar beneden gaat kammen en kam echt alles goed, zodat de neten ook los kunnen komen. Van één keer je haren door kammen raak jij de luizen en neten niet kwijt.