Het probleem van hoofdluis in Nederland

Er zijn erg veel vooroordelen en onwaarheden over hoofdluizen. In Nederland heeft een ouder een kind onterecht thuis gehouden van school wegens hoofdluis. Maar wat veel ouders niet weten is, dat de school een grote rol speelt bij de voorlichting over de behandeling van hoofdluizen. Er is een onderzoek gedaan om te kijken naar wat ouders weten over hoofdluizen, maar hieruit is naar voren gekomen dat toch nog een op de vijf ouders een kind thuis houdt van school als er sprake is van hoofdluis bij hun zoon of dochter. Ook zou 12% van de scholen dit aan de ouders adviseren, maar dit is geen geldige reden om kinderen thuis te houden. Ook nemen ouders vaak onnodige maatregelen tegen hoofdluizen. Het onderzoek is gehouden onder 350 ouders van schoolgaande kinderen en van kinderen die naar de kinderopvang gaan.

Hoofdluizen komen veel voor

Op de kinderopvang en op de basisschool in Nederland komt hoofdluis veel voor. Ook komt het iedere keer weer terug. In totaal heeft meer dan de helft van de kinderen er wel eens mee te maken. In totaal heeft 35% van de kinderen er ieder jaar last van (of vaker). 30% van de ouders geeft aan dat het vier keer per jaar of vaker voorkomt.

Wat kan de school doen?

Ouders geven aan dat de school voorlichting moet geven over hoofdluis. Ook zou de school de ouders moeten ondersteunen bij de behandeling van hoofdluizen. 77% van de scholen zet luizenmoeders in. Ook worden er brieven verstuurd door 67%. Ook worden er soms nog jashoezen gebruikt, in totaal door 56%. Volgens 20% van de ouders kan de school haar rol nog verbeteren, de rest van de ouders geeft aan dat ze over het algemeen tevreden zijn over de rol die de school inneemt wanneer er sprake is van hoofdluis. Een opvallende actie van scholen is dat ze het advies geven om een kind thuis te houden als het hoofdluis heeft. In totaal denkt 12% van de ouders dat dit ook een advies is van hun school. In totaal houdt 20% van de ouders hun kind dan ook thuis, dit doen ze tot de hoofdluizen weer verdwenen zijn.

Kam of een shampoo als behandeling?

De meeste ouders gebruiken in overleg met de GGD een luizenkam. Dit wordt gedaan door ruim 90% en het kammen kan pas effectief zijn als het ook nauwkeurig wordt gedaan. 68% van de ouders gebruikt de kam, maar dan wel gecombineerd met shampoo of met een spray. 30% van de ouders geeft aan dat hun kind wel eens last heeft gehad van bijwerkingen van de producten. Jeuk, prikkelende ogen en luchtwegproblemen worden hierbij genoemd als bijwerkingen. 40% van de ouders zegt dat ze niet op de hoogte zijn van de bijwerkingen. De ouders gebruiken nauwelijks natuurlijke middelen om de hoofdluis aan te pakken.

Zijn er misverstanden?

Ja helaas wel, er zijn veel misverstanden over luizen en de behandeling hiervan. De meeste ouders wassen beddengoed uit, wassen de jas van hun kinderen erg vaak en denken dat ze knuffels extra moeten wassen en speelgoed schoon moeten maken. Maar luizen kunnen niets met beddengoed en knuffels. Ze overleven namelijk alleen maar op de menselijke hoofdhuid. Wat ook opvallend is, is dat niet alle ouders alle gezinsleden behandelen als een kind hoofdluis heeft. Ruim 40% behandelt alleen diegene die besmet is. Maar ruim 61% van de kinderen kan ook de andere kinderen of de ouders al besmet hebben.