Preventie, signalering en behandeling

Hoe kun je de besmetting van hoofdluizen voorkomen en wat kun je doen wanneer je besmet bent met hoofdluizen?

Hoofdluizen behandelen

Als je zelf last hebt van hoofdluizen, of een van de kinderen, dan is het belangrijk dat je zorgt dat de hoofdluizen snel behandeld worden en dus verwijderd worden van de hoofdhuid. Mocht je de hoofdluizen of neten ontdekken, dan hoef je daarvoor niet naar de huisarts. Het is belangrijk dat je de hoofdluizen direct gaat behandelen, zodra je deze hebt gezien. Iedereen in de woning moet gecontroleerd worden en ook op dezelfde dag behandeld worden (als diegene ook hoofdluizen hebben of voor de zekerheid). Wanneer je kindje last hebt van hoofdluizen hoef je je kindje niet thuis te laten van school. Maar het is wel van belang dat je de hoofdhuid gaat behandelen met een lotion.

Lotion en spray

Om hoofdluizen te behandelen kan er gebruik worden gemaakt van lotion of spray. De sprays doden de hoofdluizen dan in alle soorten haren. Deze producten kunnen gekocht worden op internet, maar ook bij de apotheek en vaak ook in de supermarkt. Door het gebruik van deze producten zouden de hoofdluizen binnen een dag moeten sterven. Eerst was je de haren of spray je ze in met een speciaal product, vervolgens kam je de neten en dode luizen uit je haren. Soms moeten behandelingen na een week herhaald worden, dit wordt gedaan om de neten ook echt goed te verwijderen. Bekijk een product altijd goed, dan weet je ook hoe je dit het beste kunt gebruiken. Mocht het zo zijn dat een lotion of spray niet werkt, dan kun je altijd bij de apotheek overleggen wat er dan ingezet kan worden. Er zijn ook middelen die sowieso al worden afgeraden om te gebruiken, omdat ze niet voldoende zouden werken, zoals afweermiddelen voor hoofdluizen, elektrische kammen en plantaardige oliebehandelingen.

Geen chemicaliën, wat dan?

Het kan zijn dat je geen chemicaliën wil gebruiken, dan zijn er andere opties om van de hoofdluizen af te komen. Zo kun je bijvoorbeeld een speciale kam gebruiken, een soort detectiekam. Deze kun je bij de apotheek kopen, maar ook online kan deze besteld worden. Met deze kam kun je hoofdluizen en neten verwijderen. Hoe gebruik je de kam?

  • De kam kan gebruikt worden op droog en nat haar. Meestal werkt deze speciale kam het beste wanneer je de kam gaat gebruiken op nat haar met een speciale conditioner.
  • Je moet het hele hoofd goed kammen, van de wortels tot het einde, de punten van het haar.
  • Je dient het iedere dag een paar keer te herhalen, gedurende twee weken.

Voorkomen hoofdluizen kan dat?

Hoofdluizen kunnen niet voorkomen worden. Je kunt alleen het risico van de verspreiding van luizen verminderen door het contact met andere hoofden te vermijden. Je moet geen medicijnen of sprays gebruiken om hoofdluizen te voorkomen, hierdoor kan de hoofdhuid namelijk alleen maar geïrriteerd raken. Als er geen contact plaatsvindt dan zou er theoretisch gezien geen sprake kunnen zijn van besmetting. Alleen bij kinderen is dat lastig om te voorkomen. Er is een product ontwikkeld door Prof. Dr. Mehlhorn dat de besmetting met hoofdluis kan voorkomen. Het is een Preventieve Spray gemaakt op natuurlijke basis en deze beschermt gedurende 7 uur tegen een hoofdluisbesmetting. De spray is op basis van een natuurlijke formule samengesteld, daarbij is het meest actieve en belangrijke bestandsdeel het MelAza-Extract.

Hoofdluisbesmetting, wat nu?

Als je besmet bent met hoofdluizen, dan wil je er graag zo snel als mogelijk weer vanaf. Het is echt een actueel probleem, veel producten die vroeger goed werkten om hoofdluizen aan te pakken, werken veel minder goed. Het heeft er mee te maken dat ongedierte en parasieten resistentie op hebben gebouwd tegen chemische bestrijdingsmiddelen. Bij de luizen gebeurt hetzelfde, ze zijn aan het bestrijdingsmiddel gewend geraakt. Ook zijn er veel producten op de markt die nooit effectief zijn geweest tegen hoofdluizen. Ook zijn er producten die insecticiden bevatten en deze bevatten weer schadelijke stoffen voor de gezondheid. Of je hebt producten die een hele nacht moeten blijven zitten, hetgeen er ongemakkelijk is. En er zijn producten op de markt die nog niet voldoende zijn getest.

Wat is een goed antiluizen middel?

Bij een goed antiluizen middel gaat het er om dat het een middel is dat snel en goed werkt. Ook mag het geen ingrediënten bevatten die schadelijk kunnen zijn voor je hoofdhuid of voor je gezondheid. Een middel moet gegarandeerd klinisch en dermatologisch getest zijn op de verdraagzaamheid. Het dient ook eenvoudig te zijn in het gebruik (zoals een shampoo bijvoorbeeld). Het is ook van belang dat het middel aangenaam ruikt en dat de haren hierdoor niet kleverig worden. Ook mag het middel geen pijn doen als het op de hoofdhuid aangebracht wordt. Ook mag het niet te duur zijn, want vaak hebben gezinnen met meerdere kinderen het middel nodig (om alle kinderen te behandelen). Er is op basis van deze eisen een antiluizen shampoo ontwikkeld. Dit is gedaan door Prof. Dr. Mehlhorn en zijn team aan de universiteit van Düsseldorf. Het is een product op natuurlijke basis en voldoet aan de eisen die net zijn genoemd. MelAza-Extract is het belangrijkste actieve ingrediënt in dit product. Het is een shampoo waarbij je gemakkelijk van de hoofdluizen af kunt komen:

  • Je maakt je haren eerst nat met warm water, dan dep je het een beetje droog met je handdoek.
  • Dan kijk je naar je haarlengte en hoeveel je nodig hebt, dit kan een kwart of een halve fles zijn en dit verdeel je gelijkmatig over je haren. Dit masseer je in tot aan de hoofdhuid. Alle haren moeten goed doordrenkt zijn met de shampoo.
  • Het geheel laat je nu 15-20 minuten inwerken. Leg wel een handdoek op je schouders. Vervolgens spoel je je haren goed uit met warm water en dan droog je deze weer.
  • Je gaat vervolgens je haren kammen met een luizenkam (je kunt hiervoor het beste een metalen kam gebruiken). Je kamt dan van boven naar beneden en je begint dan bij de wortel.
  • Je behandelt na tien dagen nog een keer je haren op de manier zoals hierboven is beschreven en dan zou je van de luizen af moeten zijn.

Het is belangrijk dat je weet dat de luizen altijd gedood worden, maar de eitjes niet. De stoffen die gebruikt worden om hoofdluis te behandelen, dringen vaak niet door tot in de eischaal. Daarom moeten de luizen die later uit de eitjes komen nog een keer behandeld worden en gedood worden bij de tweede behandeling. De eitjes hebben ongeveer negen dagen nodig om uit te komen en daarom is het goed om na tien dagen de behandeling te herhalen. Je zou het ook na vijf dagen kunnen herhalen en dan nog eens na vijf dagen. Het middel is niet schadelijk voor je hoofdhuid.